Tibetaanse Yoga en Meditatie voor kankerpatiënten

In Boeddha Magazine 74 vertelde Alejandro Chaoul over zijn onderzoek naar de effecten van Tibetaanse Yoga en Meditatie op kankerpatiënten. Boeddha Magazine was benieuwd naar het verhaal achter Alejandro en sprak met hem over de rol van boeddhisme in zijn leven en zijn contact met Tenzin Wangyal Rinpoche.

Hoe kwam je in contact met het boeddhisme?

Ik ben geboren in katholiek Argentinië en kom uit een Joodse familie. Hoewel ik altijd al geïnteresseerd was in spiritualiteit zocht ik een vorm waar ik me comfortabel in voelde. Tijdens mijn studie reclame en filosofie in Amerika kon ik naar Boston waar je meditatie en yoga kon doen. Daar waren veel studenten uit India waar ik bevriend mee raakte. Door hen raakte ik geïnteresseerd in hindoeïsme en besloot ik na mijn afstuderen een jaar naar India te gaan.

Daar heb ik in een klooster gewoond waar ik me vooral aangetrokken voelde tot de vriendelijkheid van de Tibetaanse leermeesters. Door mijn dagelijkse ontmoetingen met Yeshe Dorje Rinpoche, mijn eerste leermeester, raakte ik er van overtuigd dat ik het pad van het Tibetaanse boeddhisme wilde volgen. Het duurde echter een tijdje voor ik me ook echt ‘boeddhist’ voelde. Dit kwam toen ik in 1992 de Dalai Lama ontmoette en hij mij vroeg of ik boeddhist was. Hoewel dit me vaker gevraagd was heb ik toen voor het eerst volmondig ‘ja’ geantwoord. Vanaf toen omarmde ik mijn boeddhisme pas echt.

Wanneer besloot je om als therapeut te gaan werken?

Ik ben officieel niet echt een therapeut, ik heb geen graad in psychologie. Ik vind het lastig hoe mezelf te benoemen maar misschien is meditatie-therapeut nog het beste (lacht).
Wel deed ik toen ik terug kwam uit India een Master en haalde een graad in religiestudies in Houston. In die tijd overleed Yeshe Dorje Rinpoche aan kanker en werd bij mijn vader ook de diagnose gesteld. Omdat ik het gevoel had dat ik hier iets mee moest ben ik als vrijwilliger in het MD Anderson, een in kanker gespecialiseerd ziekenhuis in Houston, gaan werken. Daar kreeg ik het idee om les in Tibetaanse yoga en meditatie te gaan geven. Dit doe ik nu inmiddels alweer veertien jaar.

Hoe kwam je in contact met Tenzin Wangyal Rinpoche?

In 1991 gaf hij een teaching in New York en Yeshe Dorje Rinpoche adviseerde me daar naar toe te gaan. Later, dat was in 1993, ging ik op zomerkamp om Tibetaans te leren. Hiervoor moest ik naar Virginia en net op dat moment bleek Tenzin daar een training te geven! Daar ontmoette ik hem weer, we wisselden telefoonnummers uit en een paar dagen later vroeg hij of ik koffie met hem wilde drinken. Vanaf toen ontmoette ik hem elke dag.

Na dat eerste zomerkamp ging ik naar Nepal naar een klooster waar ze Tibetaanse yoga gaven. Ik deed dit een maand lang elke dag en raakte erg enthousiast. Toen ik voor de tweede keer op zomerkamp ging en aan Tenzin hierover vertelde zei hij dat hij me hier wel meer over kon vertellen. Elke ochtend wisselden we informatie uit en uiteindelijk vroeg Tenzin of ik er les in wilde geven. Na dat jaar moest ik nog vijf keer terug op zomerkamp om de cursus Tibetaans af te maken en gaf ik daar tegelijkertijd les in Tibetaanse yoga. En daarna kwam ik dus bij het MD Anderson terecht.

Hoe zou je je relatie met Tenzin beschrijven?

Allereerst natuurlijk als leraar-leerling. Maar inmiddels zijn we ook vrienden, we kennen elkaar al ruim twintig jaar. Hij heeft mij altijd enorm gesteund en gestimuleerd in alles wat ik deed. En nog steeds is hij een klankbord voor mij. Voor mijn werk in het MD Anderson overleg ik vaak met hem, hij adviseert me ook bij de onderzoeken. Ik heb wel meer leraren gehad maar met hem heb ik een heel speciale band, hij voelt bijna als een vader of een grootvader voor mij.

Zie: Tenzin Wangyal Rinpoche





Workshops 2014: 26 mei Tsa Lung,  27 en 28 mei, Trul Khor

Klik op de Afbeelding: