Zinvol Hulpverlenen
‘Overheid wil burn-outs tegengaan, maar tegenovergestelde gebeurt’
~Anouk van Kampen & Caroline van Keeken / NRCQ

De overheid zegt burn-outs te willen tegengaan, maar doet het omgekeerde. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag in een rapport over werkstress. De ideale Nederlandse werknemer moet, zo verwijt het SCP de overheid, namelijk én flexibel doorwerken tot aan het pensioen én zich opwerpen als toegewijd mantelzorger. Tegelijkertijd besteedt de overheid aandacht aan het tegengaan van burn-outs. Dit noemt het SCP “paradoxaal”.

Mindfulness voor ouders en kinderen
~Marije Evers

Mindfulness is hot. Je struikelt erover, op tv, op internet en in de bladen. Om van het aantal trainingen nog maar te zwijgen. En het lijkt met ongeveer álles te maken te hebben: mindful eten, mindful afvallen, mindful opgroeien, mindful mediagebruik, mindful ouderschap. Dat is minder gek dan het klinkt, omdat alles beter gaat als je het met aandacht doet. Maar dan wel met een speciaal soort aandacht.

Computer ontlokt meer ontboezemingen dan therapeut
~Amber Dujardin / TROUW

Ellie ziet eruit als een doorsnee psycholoog. De charmante brunette zit op een roze sofa en vraagt mensen naar de laatste keer dat ze ‘echt gelukkig’ waren. Bij ieder antwoordt knikt ze, glimlacht of vraagt verder. Haar gesprekspartners laten zich gaan en vertellen zeer openhartig over hun angsten en geheimen. Zonder schaamte, want Ellie is een computer.