Naar het Wezen van de Dingen


Rendementsdenken heeft onze geest verziekt

Opleidingen met een minder directe toepassing en van ogenschijnlijk kleiner nut vormen onze grootste bescherming tegen kortzichtigheid en fundamentalisme, beweert Ramsey Nasr. We moeten studenten niet pushen om louter te doen waar ze goed in zijn of waar het geld valt te halen, maar waar ze gelukkig in zijn.
Door Ramsey Nasr

Het amorele systeem waarin wij leven

INTERVIEW: Joris Luyendijk onderzocht in Londen hoe de mannen en vrouwen van het grote geld leven en denken. Ze schakelen de moraal gewoon uit, is zijn conclusie. Maar let op: ‘In Nederland gebeurt precies hetzelfde, en niet alleen bij de banken.’
~Stevo Akkerman / Trouw

Susan Neiman: “Mensen generen zich voor idealisme en optimisme”

Filosofe Susan Neiman vindt dat we weer grote woorden mogen gebruiken. Goed en kwaad, geluk, eerbied, dat soort woorden. En dan niet tussen aanhalingstekens. De gewoonte om met vier vingers in de lucht te gebaren dat je relativeert wat je zegt, vindt ze verwerpelijk. Laten we het pessimisme van ons afschudden, zegt ze tegen alle weldenkende mensen met het hart op de juiste – linkse – plaats. Word een volwassen idealist. En schrap het woord tolerantie.
Door: Lisette Thooft / NieuwWij