Boeddhistische levenskunst


‘Naar huis’ van Ethan Nichtern gaat over je thuis voelen: waar, wanneer en hoe voel je je thuis? En over hoe je omgaat met gevoelens van angst, eenzaamheid en onveiligheid. Zulke gevoelens willen wij verlichten. Dat diepe verlangen hoort bij ons mens-zijn.

Nichtern laat zien hoe het boeddhisme ons daarbij kan helpen . In zijn woorden: hoe kunnen we leren niet alleen thuis te zijn, maar ons ook thuis te voelen, bij onszelf, in relatie tot anderen en in de wereld?

‘Naar huis’ is behalve een boek over levenskunst ook een heldere inleiding in de boeddhistische psychologie.
Ons leven lang zijn we altijd onderweg. We denken voortdurend dat we ergens anders pas echt tevreden zullen zijn. Ons idee van ‘thuiskomen’ is gericht op een ideaal dat als een wonder op ons ligt te wachten na de huidige crisis. ”Naar Huis” is een spirituele gids die deze bijzondere reis een plek wil geven in ons hoofd en in ons hart, zodat we ons daar thuis kunnen voelen, waar we ook zijn.’  ~ Sharon Salzberg

Uitgeverij Ten Have


Uit het Boeddhistisch Dagblad:

Ethan Nichtern - Een moderne introductie in boeddhistische levenskunst

Volgens de Amerikaanse auteur Ethan Nichtern zijn mensen ‘moderne nomaden’. Ze worden gedreven door een sluimerend gevoel van onbehagen en een verlangen naar rust, ook als ze thuis in een comfortabele stoel zitten. In Naar huis, beschrijft Nichtern wat het boeddhisme te bieden heeft om met deze ‘condition humaine’ om te gaan.

In helder en hedendaags proza dat volgens de uitgever ook niet-boeddhisten zal aanspreken, geeft Ethan Nichtern een inleiding boeddhistische levenskunst. Hij neemt afstand van goedkope spiritualiteit, die hij zelf omschrijft als ‘spiritueel materialisme’.

Zo is meditatie geen wondermiddel om je te ontspannen en je negatieve gevoelens op te poetsen, maar een intensieve methode om ruimte te geven aan zowel negatieve als positieve emoties.

Ook gaat Nichtern in op het begrip ‘karma’, een door spirituele westerlingen veelvuldig misbruikt begrip. Karma is in ieder geval geen ‘krediet dat ons is verleend door de Universum Bank voor de goede daden die we hebben gedaan’, in die opvatting hebben mensen (materieel) geluk en ellende geheel aan zichzelf te danken en wordt dat goede of slechte lot geheel op hun eigen conto geschreven. Nichtern stelt hier een meer psychologische, universele interpretatie tegenover die duidelijk maakt wat de macht van de gewoonte is.

Lees verder