Caduceus [1]

De Caduceus is een prachtig symbool van evenwicht, heelheid en bemiddeling.
De Caduceus bestaat uit een rechte staf omgeven door twee slangen met aan de bovenkant een bol en twee vleugels. Caduceus is afgeleid van de Latijnse naam caduceator, dat betekent heraut of boodschapper. Het wordt ook wel de staf van Hermes genoemd.

Hermes is de mystieke boodschapper, symbool van wijsheid en is in correspondentie met de Egyptische God Thoth, de wijze leraar.
Hermes-Thoth is een ziener en profeet die de openbaring verkondigt. In de oude Griekse tijd werd Hermes gezien als de Logos, het oerprincipe waar alles uit voort komt. Hij was tevens de herder van de zielen, richting gevend aan de mystieke weg. In de Egyptische traditie werd Thoth gezien als zoon van Ra, de Oppergod.

Hij is een voertuig van spirituele kennis en een wijze bemiddelaar tussen de goddelijke wereld en de wereld van manifestatie.
In het christendom wordt de Logos gepersonifieerd door Jezus Christus, de eeuwige zoon van God. Tegelijkertijd is Jezus Christus de goede herder die ons op weg leidt. Hier komt een prachtige correspondentie naar voren tussen Hermes, Thoth en Jezus Christus, die als een levend symbool van de kosmologische oerkracht aanwezig zijn en optreden in de rol van bemiddelaar, beschermer en herder.

In een legende wordt verteld dat Hermes in een gevecht met twee slangen tussen beide kwam waarbij vervolgens de twee slangen om de staf van Hermes heen krulde als een symbool van verzoening en genezing. De twee slangen staan voor tegengestelde principes van licht en duisternis, kracht en structuur, goed en kwaad, ziel en ego die rondom de staf geharmoniseerd worden. De staf staat voor de wereld-as, de axis mundi, die hemel en aarde met elkaar verbindt.

Er is een correspondentie met de Boom des Levens in de Kabbalah. In de Boom des Levens  zijn drie kolommen aanwezig. De rechter kolom staat voor kracht en eenwording. Links staat voor structuur en differentiatie. De middenkolom is de bemiddelende energie. De beide slangen in de Caduceus staan voor deze rechter en linker kolom. De staf vormt het midden.
Verder zien we de tien sephiroth (de goddelijke krachten) van de Boom des Levens in de Caduceus weerspiegeld. De bovenste bol van de staf is Kether, de Kroon.


De beide vleugels verbinden Chokmah (Wijsheid) en Binah (Intelligentie). De zeven andere sephiroth bevinden zich rondom de beide slangen.

De beide koppen van de slangen rusten in Geburah (Gestrengheid) en Chesed (Genade). Tiphereth (Mystieke Hart) bevindt zich in het centrum van de staf. Hod (Verstand) en Netzach (Wil) zijn aan de buitenzijden aanwezig en Yesod (zelf-bewustzijn) bevindt zich in het midden onder Tiphereth. Malkuth (Lichaam/Koninkrijk) vormt bij de staart het sluitstuk.

Het is interessant om te ontdekken dat in de kabbalistische symboliek de drie moederletters in de Caduceus aanwezig zijn. De drie moederletters Shin, Mem en Aleph staan voor de Wet van Drie: de actieve, ontvankelijke en bemiddelende kracht. Uit deze drie krachten komt de kosmos tot uitdrukking en wordt alles wat bestaat gemanifesteerd.

De Wet van Drie weerspiegelt de twee slangen en de staf, maar deze drie letters verwijzen ook naar de hemel boven, de aarde beneden en het hart in het midden. De Alpeh staat symbool voor het hart en adem/ziel. De Shin staat voor vuur en geest, de Mem correspondeert met water en de persoonlijkheid.

Een ander symbool dat de dezelfde symboliek van de Caduceus, de Boom des Levens en de drie moederletters vertegenwoordigd is de Magiër in de Tarot. De Magiër is een bemiddelaar tussen hemel en aarde. De mens wordt een instrument, een vat voor de Goddelijke inspiratie.

Onze houding vraagt om overgave. We hebben niets van ons zelf. We zijn open voor de Heilige Bron en werken mee aan het herstel van het evenwicht. Het betreft proces van loslaten, ook wel gelassenheit genoemd. Het is de kunst van de Magiër in contact te zijn met hoe het leven verschijnt maar tegelijkertijd aanwezig en niet meer meegesleurd met allerlei impulsen.  De Magiër heeft één hand naar boven gericht en de andere hand naar beneden. De hand naar boven is de Shin, het vuur, de hand naar beneden verwijst naar de aarde, corresponderend met de Mem en het water. In het hart is de Aleph aanwezig, de adem die inspiratie geeft. De Magiër is een brug tussen het transcendente en immanente. De Magiër is in evenwicht, met het mystieke hart geopend naar de Heilige en met de voeten in contact met de aarde. Vanuit innerlijke kalmte kan de Magiër liefde en wijsheid weerspiegelen opdat de wereld kan genezen.

~Kees Voorhoeve